nuRul nFe...

Saya adalah pengedar sah SHAKLEE dan pengamal produk Shaklee tegar (highly diciplined consumer) Blog ini lebih kepada perkongsian hasil kerja Make-up, pengalaman bershaklee, dan testimoni2 sendiri walaupun ada banyak sekali testimoni2 keluarga dan customer2 saya

Dr Shaklee adalah Orang Pertama Mencipta Vitamin dan Kajian Beliau Bertepatan dengan Alam Semulajadi, Beliau Percaya Apabila Sesuatu Itu Berharmoni Dengan Alam Semulajadi, lanya Adalah Baik Untuk Kesihatan

Nurul cnurul79@yahoo.com sms / whatsapp 013-5847882 Penghantaran Seluruh Malaysia

Jom dapatkan HARGA PROMOSI bersama saya Pengedar Sah Shaklee ■ Perunding Vitamin Shaklee secara Percuma & Penerangan cara makan Vitamin Shaklee dengan cara yang betul ■ Walk in dimana-mana Branch / HQ Shaklee diseluruh Malaysia dengan menggunakan ID No. 921401 untuk mendaftar sebagai ahli Shaklee hanya RM65

Juga kepada anda yang ingin menambah pendapatan, anda boleh hubungi saya Saya akan masukkan anda dalam secret group InsyaAllah saya akan guide anda sebaik mungkin Jika betul-betul fokus dalam masa 3 bulan ke atas insyaAllah akan merasa income 4 angka

Nabi Muhamad SAW bersabda yang bermaksud,"

CEBURILAH KEGIATAN PERNIAGAAN KERANA DI DALAMNYA TERDAPAT 9/10 SUMBER REZEKI"(Al-Tirmizi)

Exchange LINK

Tuesday, January 22, 2013

Fakta Tentang Rambut.. Masalah rambut gugur, botak, beruban & kaitan dengan "B" ?

Tahukah anda...???

Rambut boleh kehilangan warna kerana kekurang melanih iaitu bahan pewarna semulajadi yang terdapat di dalam badan yang dikenali sebagai pigmen. Apabila usia semakin meningkat, penghasilan pigmen dalam folikel rambut semakin menurun dan mungkin akan berhenti membekalkan bahan pewarna dan menyebabkan rambut menjadi putih atau beruban. Bagaimanapun seluruh rambut tidak akan beruban dalam masa yang singkat kerana ia mengambil masa 10-20 tahun. Waktu seluruh rambut akan beruban bergantung kepada tempoh jam biologi masing-masing.

Rambut beruban

Mari kita tengok fakta tentang rambut:-
 • Rambut adalah tisu paling cepat tumbuh pada tubuh
 • 5 meter serat rambut dihasilkan setiap hari pada tempurung kepala golongan dewasa.
 • Secara umumnya, tempurung kepala ditumbuhi 100,000 helai rambut (untuk rambut hitam), 80,000 (merah), perang (120,000).
 • 90% tempurung kepala ditumbuhi rambut manakala 10% lagi 'berehat' 100 helai rambut gugur setiap hari dianggap biasa.
 • Penggunaan banyak bahan kimia boleh menyebabkan masalah keguguran rambut.
 • Kekurang zat besi dan ketidakseimbangan tiroid boleh juga menyebabkan masalah keguguran rambut.
 • Hampir 50% lelaki akan mula berhadapan dengan masalah keguguran rambut pada usia 50 tahun kerana hormon testosterone.
 • Secara genetik, 70% lelaki sensitif dengan hormon dan seawal usia 8 tahun, folikel rambut yang sensitif akan semakin lemah dan menyebabkan rambut yang tumbuh semakin sedikit dan seterusnya langsung tiada.
 • Pada usia 50 tahun juga, kebanyakkan wanita mula putus haid dan akan berhadapan dengan masalah sama.
 • Kekurangan nutrisi akibat diet rendah lemak atau diet tanpa lemak akan lebih berisiko mengalami masalah kehilangan rambut yang berkait dengan nutirsi bermula dengan rambut kering, suram dan putus.
Sumber:: Dr Jerry Shapiro, Director University of British Columbia Hair, Research and Treatment Centre Vancouver Hospital and Health Sciences. 

Dan tahukah anda Vitamin B Complex amat membantu dalam masalah rambut gugur???
 • B Complex yang diperlukan oleh badan ada 8 jenis dan 5 darinya adalah untuk rambut.
Vitamin B3 (Niasin)- Ia berguna untuk memperbaiki aliran darah pada kulit kepala. 
Vitamin B5 (Pantotenik)- Jika tidak mahu rambut beruban inilah nutrisinya selain untuk mengatasi rambut gugur 
Vitamin B6 (Piridoksin)- Untuk mengelak rambut dari gugur dan penghasilkan melanin untuk elak rambut dari beruban 
Vitamin B12(Sianokobalamin)- Mengatasi masalah rambut gugur. 
Biotin - Biotin digunakan untuk menghasilkan keratin dan mengatasi masalah keguguran rambut. Ia juga berfungsi mengawal rambut beruban.
Sumber: Majalah Rapi 1 Oktober 2010
Pilihan saya
Shaklee B-Complex provides all eight essential B vitamins necessary for converting the food we eat into energy. B vitamins are essential in the synthesis of DNA and new cells. The B vitamins (folic acid, B6, and B12) promote a healthy cardiovascular system by helping to lower homocysteine levels in the blood.
With Shaklee B-Complex, you get: 
 • all the B vitamins properly balanced with 100% of biotin 
 • easy to swallow tablet 
 • a patented bioactivated absorption system. Since folic acid, a critical B vitamin, isn’t easily absorbed, we developed a unique folic acid coating that makes the nutrient more accessible and bioavailable..
Vitamin B yang baik mempunyai sistem penyerapan Bioaktif Berpaten, selain mempunyai ke lapan-lapan jenis vitamin B yang diperlukan oleh tubuh termasuk biotin....dan semuanya ada dalam B Complex Shaklee...
credit

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. 
 
Semoga perkongsian ini berguna untuk semua.  
Jika berminat nak dapatkan produk ini, silalah sms/email CN 
Shaklee id : [921401] 
Call.SMS : [013-4381929]
Email : [cnurul79@yahoo.com]

1 comment:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))