nuRul nFe...

Saya adalah pengedar sah SHAKLEE dan pengamal produk Shaklee tegar (highly diciplined consumer) Blog ini lebih kepada perkongsian hasil kerja Make-up, pengalaman bershaklee, dan testimoni2 sendiri walaupun ada banyak sekali testimoni2 keluarga dan customer2 saya

Dr Shaklee adalah Orang Pertama Mencipta Vitamin dan Kajian Beliau Bertepatan dengan Alam Semulajadi, Beliau Percaya Apabila Sesuatu Itu Berharmoni Dengan Alam Semulajadi, lanya Adalah Baik Untuk Kesihatan

Nurul cnurul79@yahoo.com sms / whatsapp 013-5847882 Penghantaran Seluruh Malaysia

Jom dapatkan HARGA PROMOSI bersama saya Pengedar Sah Shaklee ■ Perunding Vitamin Shaklee secara Percuma & Penerangan cara makan Vitamin Shaklee dengan cara yang betul ■ Walk in dimana-mana Branch / HQ Shaklee diseluruh Malaysia dengan menggunakan ID No. 921401 untuk mendaftar sebagai ahli Shaklee hanya RM65

Juga kepada anda yang ingin menambah pendapatan, anda boleh hubungi saya Saya akan masukkan anda dalam secret group InsyaAllah saya akan guide anda sebaik mungkin Jika betul-betul fokus dalam masa 3 bulan ke atas insyaAllah akan merasa income 4 angka

Nabi Muhamad SAW bersabda yang bermaksud,"

CEBURILAH KEGIATAN PERNIAGAAN KERANA DI DALAMNYA TERDAPAT 9/10 SUMBER REZEKI"(Al-Tirmizi)

Exchange LINK

Friday, November 14, 2014

BANGKIT : Semanis Kurma bersama Dr Azizan Osman

Ini kisah malam tadi. Segmen Semanis Kurma bersama Dr Azizan Osman. Mula2 dengar segmen ni, dalam keadaan mamai ngantuk, konon dalam proses nak terlelap depan TV ler tu kan...alih2 suara yang kedengaran menjadi tetamu tu seolah2 dikenali jer..idola ini tau..ekekeke....sekali, ku cuba segarkan biji mata, mmg betul sangkaan. Suara tu milik Dr Azizan (DAO). Disebabkan ngantuk menguasai, maka ku rakam kan jer segmen Semanis Kurma mlm tu. Bajet nak tgk pagi2 buta esoknya.

Ini antara intipati yang dapat saya sharekan untuk semua selepas menonton rakaman tersebut. Topiknya B.A.N.G.K.I.T.

Antara point yang saya dapat  :
B - Berani berhijrah
A - Attitude ~ orang berjaya ade sifat orang yang berjaya (mahmudah bkn mazmumah)
N - Niat, misi, matlamat
G - Gigih untuk keep going
K - Komitment
I  - Ilmu
T - Taqwa

Proses bangkit tak semudah yang dikata. Ada orang mengambil masa yang agak lama. Memerlukan kekuatan untuk bangkit. Cthnya DAO  pun banyak kali gagal. SPM 2x, lesen 2x. Malah bisnes pun pernah gagal. Dikejar AhLong, lelong rumah mak beliau. Allah bagi ujian untuk kita rendahkan diri kepadaNya. Kembali bersujud pada Dia. Antara inspirasi DAO untuk berjaya ialah
  • Ibu berumur 71 tahun
  • Seorang cina menasihatkan perlu ada MENTOR yang berjaya dalam bisnes.

DAO juga bercerita, selepas tu dia dah berjaya, tapi dia leka. Dengan kelekaan itu rumahtangga runtuh. Leka hubungan dengan Allah, Solat, Tahajud, Dhuha.

Bangkit perlukan kekuatan dalaman.. Allah bagi kekuatan. La haula wala kuwwa ta illa billah. Doa DAO untuk mencari yang terbaik untuk dirinya selama 4 bulan. DAO melakukan tahajud setiap malam dan membetulkan semula niat dan hubungan dengan Allah. Antara kebangkitan dan matlamat beliau;
  • bisnes yang boleh berjaya dunia akhirat
  • bisnes utk manfaat org lain.. bg kekayaan sebanyak mana pun tapi untuk manfaat org lain
  • masa yg banyak - jg diri.. amalan.. keluarga.. Ibu
  • Nak mendekati Allah. Jaga hubungan dengan Allah, Allah akan jaga kita. Kejayaan mesti seimbang dunia akhirat.

Beliau juga bercerita kaitan kepompong menjadi rama-rama. Saintis pernah tolong pecahkan kepompong. Rama-rama tersebut keluar tapi tak dapat terbang. Ini kerana rama-rama perlu pecahkan sendiri kepompong untuk activate kekuatan kepaknya untuk terbang. 

Kejayaan yang dikejar, mestilah seimbang dunia akhirat. Antara 7 aspek yang perlu seimbang yang sempat saya catit;
  • personal interest - spend time dengan diri (main bola, memancing, etc)
  • spiritual - hubungan dengan Allah
  • Kewangan
  • Kerjaya / perniagaan / tugasan
  • Hubungan silaturahim dengan orang lain - spend masa dengan ibu bapa akan dapat ketenangan.
  • Contribution - sumbangan kepada masyarakat atau orang keliling.
  • Thought, emotion, physiology - ketiga2 ini perlu bergerak serentak.

Solat merupakan terjemahan hidup, mengajar erti FOKUS. Hidup yang lebih hebat, cabaran  pun akan lebih hebat. Sebagai contoh, pendapatan Pilot yang bawak 200 penumpang tak sama dengan pemandu bas yang membawa 40 penumpang. Lagi besar tanggungjawab yang kita bawa, lagi besar reward yang kita boleh dapat. Kalau sedang bersedih, segeralah tukar suasana dan pilih kawan yang betul. Jangan gesek biola memanjangkan kesedihan itu. 

Akhir sekali, bacalah surah Al-Insyirah : "setiap kesusahan pasti ada kesenangan" ~ ulang selalu surah ni.

Siapa yg prihatin dengan berat badan, jom tengok DEMO bagaimana LECITHIN dapat membantu

kredit to norita (edits here and there) & cery!

Jom lihat demo bagaimana lecithin berfungsi dalam memecahkan lemak dan seterusnya menurunkan berat badan...... untuk info apa itu Lecithin rujuk SINI


inilah gambar yang ibu snap untuk tatapan semua.

 Mula-mula, tuangkan minyak ke dalam gelas yang berisi air. Seperti yang kita sedia maklum bahawa minyak mempunyai ketumpatan yang lebih rendah dan ia sama sekali tidak akan larut di dalam air.

Pandangan dari sudut sedikit jauh.
Ibu cuba kacaukan minyak tersebut dengan air namun hasilnya molekul minyak akan tetap bersatu semula.

Kemudian, ibu pecahkan 2 biji Lecithin di dalam gelas tersebut.
 
Setelah dikacau, inilah hasilnya.
Molekul minyak kelihatan terurai.

Apabila keadaan ini berlaku, minyak atau lemak di dalam tubuh lebih mudah disingkirkan. Ini baru dengan 2 biji Lecithin..kalo lebih cemana yer?. ..kalau ikut kan, sehari perlu ambil 6 biji...

Lecithin sangat membantu dalam program pengurangan berat badan kerana sifatnya yang boleh memecahkan lemak. LEMAK DALAM BADAN kita ni umpama butter.. cube pegang butter tu.. susahkan butter tu nak pecah or cair gitu jerr. kan?.....jadi bila kita mkn lecithin ni..ia membantu memecahkannya.... yahoooo....Namun kita perlu pastikan kita mengambil fiber dalam diet menu harian agar proses pembuangan lebih lancar.Lecithin selamat diambil oleh ibu yang sedang menyusukan anak dan mereka yang khuatir dengan masalah kolestrol.
 
 


Jika anda adalah antara golongan yang prihatin dengan kesihatan anda.. buatlah pesanan sekarang.. 



Berminat? 

Call.SMS : 017-4387016 ~ nurul

Email: cnurul79@yahoo.com


* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.  



** Testimoni ini adalah pengalaman sendiri dan hasil dari setiap consumer mungkin berbeza. Namun ini tidak bermakna vitamin ini boleh mengubat atau menyembuhkan penyakit. Sila konsult dengan pengedar anda untuk lebih lanjut. 

Apa itu LECITHIN, untuk apa dan untuk siapa?


Kepentingan Lecithin:- 
  • Asasnya, lecithin berfungsi sebagai 'pemecah lemak' (fat emulsifier). Lecithin didapati daripada tisu haiwan dan tumbuh-tumbuhan seperti jagung, telur dan kacang soya.
Kandungan Lecithin:-
  • Asid Linoleik (essential fatty acid) – amat diperlukan oleh badan. Tapi badan kita tidak boleh menghasilkannya, jadi ia perlu diambil melalui diet harian .
  • Kolin – satu komponen neurotransmitter
  • Asetikolina – bekal biokimia untuk penghantaran mesej di dalam otak & sistem saraf
  • Inositol – sebagai komponen utama membran / selaput sel dalam tisu di seluruh badan

Kegunaan Lecithin :-
PALING UTAMA
  1. Untuk proses metabolisma, kolesterol, triglycerides dan lemak darah (blood lipids)
  2. Memecah serta mencairkan lemak terutama kolestrol
  3. Menurunkan total serum cholesterol dan meningkatkan kolesterol baik (HDL)
  4. Membantu kawal paras triglycerides
  5. Membantu memecahkan lemak badan dan mengurangkan lemak yang tersendat di pembuluhan-pembuluhan darah.
  6. Mengurangkan kesan buruk yang wujud dari masalah kolesterol

PENTING UNTUK FUNGSI OTAK
  1. Acethylcholine penting untuk fungsi otak - berfikir, ingatan, konsentrasi, menentukan kita berdiri, berlari, makan, bercakap, tidur, penghadaman dsb
  2. Acethylcholine merupakan sejenis neurotransmitter yang terlibat dalam penerimaan, penyimpanan dan penghantaran maklumat yang betul ke otak. Jika bekalannya cukup, maka fungsi-fungsi ini dapat dilakukan. Jika tidak fungsi itu akan tergugat. Acethylcholine dihasikan dari cholin. Cholin mudah diperolehi dari lecitin
  3. Lecitin meningkatkan bekalan cholin dan acethylcholine – kerana 30% otak adalah terdiri daripada lecitin, manakala 70% lemak di hati (liver) adalah lecitin.

UNTUK KAUM TUA
  1. Lecithin amat diperlukan bagi mereka yang uzur oleh sebab angin, stroke (angin ahmar) dan sakit-sakit yang biasa dialami oleh kaum tua
  2. Mengurangkan berlakunya masalah pembuluhan tersendat yang menjadi punca darah tinggi, sengal sendi, sejuk kaki dsb

UNTUK PENGHADAMAN
  • Lecitin diperlukan untuk menghasilkan bahan kimia yang dipanggil bile daripada kolesterol. Bile amat penting untuk proses penghadaman

UNTUK SEL
  1. Lecithin penting untuk mengangkut, menghantar bahan-bahan lemak dari makanan ke sel-sel
  2. Choline & lecitin menguatkan selaput sel-sel neuron dan semua sel-sel tubuh badan kita

UNTUK KESIHATAN KARDIOVASCULAR (SISTEM JANTUNG)
  • Fungsi utama lecitin adalah sebagai “Fat Emulsifier “ ia amat penting untuk perlindungan sistem jantung.

Kepada mereka yang nak kuruskan badan, memecahkan dan mencairkan lemak terutamanya kolestrol, atau kepada mereka yang banyak menggunakan otak (student contohnya), amatlah digalakkan mengambil Lecithin ni sebagai makanan tambahan.

Haaa...bab2 memecahkan lemak ni memang saya suka bebeno..tu yang font kasi besarkan.he3...



Berminat? 
Call.SMS : 017-4387016 ~ nurul
Email: cnurul79@yahoo.com

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. 

Thursday, November 13, 2014

Darah kurang! Nak makan apa untuk tambah darah?

"..Sains menggalakkan makan hati kerana khasiat zat besinya yang sangat diperlukan manusia untuk tambah darah.... sedangkan Islam melarang dari memakan hati (organ dalaman)."
Sebenarnya makan hati ayam dapat melembabkan otak kita sebab hati merupakan organ dimana semua toksin akan dikumpulkan dan dineutralkan. Makanya kepekatan toksin adalah tinggi di hati ayam. Kalo kita makan hati ayam, bermakna kita makan toksin tersebut serta bengaplah otak kita.
 
Para doktor juga telah diberikan ilmu yang sama iaitu hati sama ada hati ayam atau hati lembu mengandungi sumber zat besi yang tinggi yang sangat diperlukan tubuh. Namun Islam mengajarkan sesuatu yang bertentangan sama sekali dengan ilmu sains ini iaitu mafhumnya lebih kurang begini
“Janganlah kamu makan organ dalaman”
Organ dalaman adalah organ selain daging yang terkandung dalam tubuh haiwan seperti.. Hati, Paru-paru, Perut, Hempedal, Buah pinggang, Jantung, Telur ayam yang belum keluar dari perut ayam, Telur ikan, etc.

Sains menggalakkan makan hati kerana khasiat zat besinya yang sangat diperlukan manusia sedangkan Islam melarang dari memakan hati ini. Sains atau pesan Nabi Muhammad SAW ini? the power is in ur hand!
 
 Jadi apa option kita untuk tambah darah?????
hmmm..makan seafood pn bagus gak mcm kerang..tapi kat sesetengah tempat sumbernye terhad dan mahal..dahlah tu ada yang allergic dgn seafood..so howw.??

nasihat saya..ambillah supplemen yang sesuai.. dan yang amat2 disyorkan ialah Vitalea ~ iaitu product pertama by Dr. forest C. shaklee. High potency formula that provides 23 essential vitamins and minerals at clinically proven levels. Ianya dikatakan killer product of Shaklee kerana ianya adalah multivitamin beserta iron sangat penting utk pembentukan darah dan sel. 
 
Vitalea banyak membantu mencantikkan kulit wajah, kuku yang licin, rambut yang kuat dari segi akarnya, membantu mencegah penyakit tirod/beguk (penyakit tiroid terjadi kebiasaannya kerana kekurangan iodin dan ini terdapat dalam vitalea). Supplement penting uintuk diet atau slim yang mana walau kita kurang makan, namun pengambilan vitalea ini banyak membantu memberu badan rasa bertenaga, tidak lesu dan menjadikan kulit sentiasa tegang.
 
Berbalik pada cerita supplemen untuk tambah darah ni...zat besi (iron) ni penting kan.. jadi apa fungsi iron(zat besi) ni?
Zat besi membantu dlm pembentukan sel darah merah,membantu pemeliharaan bdn yg sihat,mencegah anemia akibat kekurangan besi (sekilas fakta~ zat besi berfungsi sebagai komponen bagi struktur hemoglobin iaitu satu sebatian penting untuk mengangkut oksgen  yg diperlukan dari paru2 ke tisu2 diseluruh bdn.Apabila zat besi yg dibekalkan terlalu sedikit,maka anemia akibat kekurangan zat besi boleh terjadi dan ini mengakbibatkan kelesuan,gangguan konsentrasi dan fungsi imun terjejas)
Jadi buat sahabat saya dan yang lain2.. amalkan pengambilan vitalea Shaklee 2 biji sehari..insyaAllah pasti membantu dalam masalah kekurangan darah ni. 
 
 
Berminat? 
Call.SMS : 017-4387016 ~ Nurul
Email: cnurul79@yahoo.com

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.  

** Testimoni ini adalah pengalaman sendiri dan hasil dari setiap consumer mungkin berbeza. Namun ini tidak bermakna vitamin ini boleh mengubat atau menyembuhkan penyakit. Sila konsult dengan pengedar anda untuk lebih lanjut.

Wednesday, November 12, 2014

REVIEW : Takluk Hati Pasangan ~ motivasi Jiwa

Assalamualaikum.

Korang pernah baca tak buku ni? Buku motivasi jiwa berjudul TAKLUK HATI PASANGAN dari Prof Madya Hj Mohd Nor Mamat

Best tau buku ni. Recommended sangat2 untuk sapa2 sahaja membacanya. Saya baru jer habis khatam buku ni, walhal beli bulan MAY yang lepas.. sebab sekali beli memang saya borong banyak2 kat MPH Online. Jadi, banyak ler buku yang tunggu turn untuk dibaca. Harga buku ni RM16 jer. Tapi saya beli thru MPH Online, that time 20% less. Senang jer...klik2....total more than RM50, postage free. Tak yah nak gi mana2 MPH outlet....after 3 days, buku dah ada depan mata, kan sonang kojo den...hehehe.
RECOMMENDED untuk DIMILIKI dan DIBACA !!

Terkesan sangat bila saya baca buku ni kerana membawa kita begitu dekat dengan setiap masalah yang dikupas dan menyedarkan kita betapa rahsia penyelesaiannya ada pada diri kita sendiri. 

Antara review buku ni, menyedarkan saya bahawa kebahagiaan adalah hasil ciptaan saya sendiri dalam untuk menjadi pasangan yang bijak menyelesaikan masalah, bukannya sentiasa menimbulkan masalah. 
"Perkongsian dua jiwa, dua hati dan dua fitrah berbeza menyebabkan mudahnya terjadi konflik dan salah sangka. Sewaktu kita sakit hati dengan tindakan pasangan, sedarilah...mungkin juga kita banyak menyakitkan hatinya. Bersihkanlah hati, mudah-mudahan segala yang mengiringi perjalanan hidup akan lebih indah dan positif. Yakinlah… kita mampu mencipta masa hadapan yang bahagia tetapi kebahagiaan yang paling hakiki adalah dalam redha ILAHI...
SETIAP kita inginkan hidup yang bahagia. Kasih sayang adalah fitrah yang wujud dalam diri; kitalah pemegang kunci sama ada untuk menyuburkannya ataupun menguburkannya. Mengenali fitrah diri menjadikan kita insan sebenar, memahami fitrah diri memandu kita kepada kebahagiaan dan menghayati fitrah diri mengajar kita menjadi lebih matang dengan ujian ILAHI.
Melayari hidup bersama adalah suatu perkongsian dua jiwa, dua hati dan dua fitrah berbeza. Kita berkomunikasi dengan manusia, bukannya robot yang boleh dibaiki atau diganti apabila tidak menepati kehendak diri. Berhentilah bermimpi untuk memiliki pasangan yang sempurna dan memenuhi segala keinginan kita sedangkan kita sendiri tidak mampu menjadi sempurna dan memenuhi setiap impian pasangan.
 
Apabila rahsia tersingkap, matlamat bahagia yang dicari dapat diraih.
 
Ini antara topik2 lain yg menarik dalam buku ni. Nak lebih tahu, korang kena dapatkan buku ni yer as your own collection. Jangan berlengah lagi. Memang best dah terkesan ke dalam jiwa...he3. 
  • Elaklah Jadi Derhaka
  • Bahagia Itu Milik Kita
  • Beramal dan Berdoalah
  • Sayang, Hormatlah Sikit
  • Abang, Romantiklah Sikit
  • Pilihlah Jalan Kebahagiaan
  • Air Bah, Pantai Kan Berubah
  • Pengaruhi Minda, Takluki Hati
  • Hargai Fitrah Hubungan Indah
  • Bahagia @ Derita, Kunci di Tangan Kita

Thursday, November 6, 2014

Anak ibu kena eczema (alahan) dan athma.

Cuba ibu2 ingat kembali kalau anak2 pernah mengalami athma / eczema / alahan...Rata2 ibu bercerita kepada sy, kebiasaannya anak2 mereka yang kena eczema akan di bawa berjumpa doktor. Doktor akan bagi ubat sapu dan makan ubat gatal yg diberi. Ada yang berkesan, Alhamdulillah, hati ibu menjadi tenang.

Tapi, bagaimana pula bg yang tidak berkesan? Hilang kejap je lepas tu gatal balik,sampai melepuh dan berkudis kulit di garu. Sehinggakan ibu2 menjadi buntu.

Makan pun kena pantang,banyak yg tak boleh makan...telor...ayam pun jarang2 je bagi,sesetengah jenis ikan pun kena elakkan. Kesian sangat tengok anak2 ketika penyakit itu menyerang.

Bagi ibu2, anda boleh berikhtiar dengan memberikan anak2 makanan tambahan OmegaGuard Shaklee, insyaAllah, eczema akan semakin baik dengan izinNya. Berusaha tanggungjawab kita, menyembuh itu hak Allah.

Rata2 ibu yang memberi anak mereka Omega akan memberi feedback, anak2 semakin ceria, exzema makin pulih dan selesa, anak bijak dan aktif. Serta selera makan pun semakin baik.

Sy yang dah dewasa ni pun adalah pengguna tegar vitamin Omega dan Protein (ESP / MEALSHAKE / CINCH SHAKE) shaklee, kerana saya dah terjatuh cinta NAK CANTIK dengan shaklee...

OMEGA-3 adalah asid lemak yang diperlukan tapi TAK BOLEH DIHASILKAN oleh badan. ESP adalah protein yang mengandungi 9 jenis ASID AMINO PERLU yang tidak dapat dibina oleh badan.

Notakaki: Dr Jamie kata, wanita ni dalam banyak2 vitamin, jangan skip ambil protin dan Omega kerana Omega tu saaaangatttlah berhargaaaaa. Kesannya lebih dari sekadar cantik. Sebab tu saya rasa bersalah KALAU TAK SHARE info ini dengan anda semua yang saya sayang.
 


Make money by copying the best: http://bit.ly/copy_win

Shaklee id : [921401] 
Pengedar Shaklee Perak 
SMS / Whatsapp : [017-4387016] 
Email : cnurul79@yahoo.com 
LIKE Fan Page : PengedarShakleePerak 

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease
Shaklee id : [921401] Pengedar Shaklee Perak SMS / Whatsapp : [017-4387016] Email : cnurul79@yahoo.com LIKE Fan Page : PengedarShakleePerak * These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease

Make money by copying the best: http://bit.ly/co
klee id : [921401] Pengedar Shaklee Perak SMS / Whatsapp : [017-4387016] Email : cnurul79@yahoo.com LIKE Fan Page : PengedarShakleePerak * These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease

Make money by copying the best: http://bit.ly/copy_win
Shaklee id : [921401] Pengedar Shaklee Perak SMS / Whatsapp : [017-4387016] Email : cnurul79@yahoo.com LIKE Fan Page : PengedarShakleePerak * These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease

Make money by copying the best: http://bit.ly/copy_win
Shaklee id : [921401] Pengedar Shaklee Perak SMS / Whatsapp : [017-4387016] Email : cnurul79@yahoo.com LIKE Fan Page : PengedarShakleePerak * These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease

Make money by copying the best: http://bit.ly/copy_win
Shaklee id : [921401] Pengedar Shaklee Perak SMS / Whatsapp : [017-4387016] Email : cnurul79@yahoo.com LIKE Fan Page : PengedarShakleePerak * These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease

Make money by copying the best: http://bit.ly/copy_win

Monday, November 3, 2014

Simpul Biawak, Simpul Mengkarung, Cramp. Sama jer sakitnya.

Selalu tak kena simpul biawak??? Ada juga yang panggil simpul mengkarung. Ada juga yang panggil kejang kaki atau cramp. Ketiga-tiga istilah ni sakit yang sama jer sebenarnya. Tambahan pula bagi ibu yang mengandung. Memang selalu ler kawan2 yang mengandung dok bercerita pasal simpul2 ni. Sakit wooo...betul tak?? dan selalunya simpul2 ni kena waktu tidur. Aduiiii..sedap-sedap tidur, kena lak simpul2 ni. Itu menunjukkan badan kita kekurangan kalsium. Jenis yang tak suka pula minum susu. Biasanya berlaku di kalangan ibu-ibu hamil yang sudah meningkat tempoh kehamilan di sekitar trimester ke 2. Ketika ini pertambahan berat badan dan kaki terpaksa menyokong lebihan berat tersebut. Itu yang menyebabkan otot kaki penat dan mudah kejang atau cramp.

Itu kisah ibu mengandung. Seperti saya pula lain, selepas saya amalkan pengambilan Kalsium Magnesium (Ostematrik) keluaran Shaklee, telah memberi perubahan yang cukup positif pada jari dan kuku tangan kaki saya ketika berada lama dalam office yang berair-cond. Sebelum mengamalkan benda alah ni, hujung jari tangan mudah kebas dan kebiruan akibat sejuk. Member lain ok jer, saya yang terover sensitif. Tapi sekarang, simptom2 kebiruan dan kebas2 tu dah tak ada. Kuku pun pinkish2 jer...tak pucat lesi dan biru.

Kalau korang alami masalah yang lebih kurang sama cam saya dan selalu kena simpul biawak ni, boleh cuba ambil OSTEMATRIK ni. Murah jer dan tak setanding dengan kualiti nyer. HIGHLY RECOMMENDED tau. Lebih2 lagi ibu mengandung dan menyusu bayi. Bukan sebab sy menjual, tapi sebab keberkesanan tip top nya. Selain membantu mengatasi masalah kekejangan, ia dapat mengurangkan sengal-sengal badan, tidur yang lena dan melancarkan masalah sembelit. Tak yah ler korang nak teran beria2 bagai dan makan ubat sembelit bagai tu dari klinik. Telan jer makanan tambahan ostematrik ni. Settle!!! Jangan lupa FLUSH tau....he3....

 


Semoga perkongsian pengalaman saya ini bermanfaat untuk anda. 

Shaklee id : [921401] Pengedar Shaklee Perak 
SMS / Whatsapp : [017-4387016]
Email : cnurul79@yahoo.com 

LIKE Fan Page : PengedarShakleePerak 


* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease

Friday, October 31, 2014

Bajet Diri dan Keluarga Menurut Islam

Dapat dari seorang sahabat. Semoga bermanfaat untuk semua.

Ilmu ni dipetik dari isi segmen Ustaz Zaharuddin dalam rancangan Nasi Lemak Kopi O (NLKO) Ahad lepas yang bertajuk "BAJET DIRI dan KELUARGA MENURUT ISLAM".

Antara initipati yang dapat dirumuskan adalah;
  • Kos kehidupan semakin meningkat seperti BLR nak naik lagi dan GST akan dilaksanakan tahun depan (2015)
  • Buat catatan expenses kita. Kalau sebelum ni kita take for granted, main bayar jer, lepas ni kena lah ada perancangan.
  • Buat persediaan dari sudut hati terlebih dahulu. "KECUKUPAN" atau "TIDAK CUKUP" itu bergantung kepada jiwa kita sebenarnya,
  • Ada orang pakai kereta biasa pun dah rasa 'cukup'. Tapi sesetangah orang, pakai kereta yang sama tapi masih rasa 'tak cukup', padahal dah mencukupi untuk bawa dia dari point A ke point B. Jadi, sebenarnya di mana "CUKUP" dan "TAK CUKUP" itu?
  • Itulah barakah sebenarnya. Barakah inilah yang perlu kita raih untuk membuat perancangan kewangan khususnya bagi umat Islam.
  • Lepas ada barakah, baru lah kita cerita bab pelaburan.
  • Ada orang gaji 3k, dia rasa cukup sebab ketamakan dia tidak teruk. Dia tak nak pakai spec mata yang berjenama, tak sibuk nak beli jam yang terlampau mahal.
  • Kena potong la kos-kos luxury selama hari ni.
  • Nafsu perlu dididik supaya sentiasa rasa cukup.
  • Duit pelaburan tak semestinya perlu datang daripada source yang lain daripada gaji (i.e side income). Boleh juga draw duit KWSP untuk switch tu Unit Trust.
  • Tambah ilmu. Pelaburang yang paling baik adalah invest dalam diri / business sendiri. Contohnya nak melabur, tapi tak reti account, pergi lah belajar buat cashflow, etc.
  • Siapa yang beristih=ghfar dan bertaubat, maka Allah akan tambah rezeki dia. Allah akan tambahkan harta-harta dia. 
  • Harta boleh bertambah dengan dua cara; kuantiti nya bertambah, dan rasa kecukupan tu bertambah.
  • Lepas istighfar, bertaqwa.
  • Siapa yang bertaqwa kepada Allah, maka Allah akan berikan dia rezeki dari sumber yang dia tidak ketahui. (ayat seribu dinar)
  • Rezeki tak semestinya dalam bentuk duit. Kesihatan pun rezeki. Contohnya kita sebelum ni tak jaga pemakanan. Lepas kita doa, Allah datangkan kepada kita ilmu melalui kawan (contoh) yang pesan kat kita, 'Ini tak boleh makan, kolestrol tinggi etc'. Kita pun start diet. Kalau tak, kita dah kena sakit jantung. Tapi sebab ilmu tadi, alhamdulillah kita dah terhindar. Itu pun rezeki sebenarnya. Tapi kita jarang nampak benda-benda macam ni sebagai rezeki. Sebab kita asyik fikir rezeki=duit. Tu ada yang cakap, "Tak naik pun dalam account, penat aku istighfar".
  • Sedekah. Boleh menghilangkan kecelakaan dan menambahkan rezeki. Nabi dah cakap takkan berkurang harta orang yang bersedekah.
  • Bill Gates n Warren Buffett pun mengaku lagi banyak diaorang bagi, lagi banyak diaorang dapat.
  • Selain sedekah, perbanyakkan ibadah-ibadah khusus. Bukan hanya nak dapat duit, tapi untuk rasa kecukupan. Solat hajat, solat dhuha, baca surah Waqiah, itu semua bukan untuk dapat duit semata-mata, tapi untuk 'rasa kecukupan'.
  • Dan bila kita beriman dan bertaqwa, Allah akan bukakan pintu rezeki daripada langit dan bumi. Bukan daripada langit sahaja. Nak tunjuk, spiritual pun rasa cukup, fizikal pun akan cukup, insyaallah.
 


Thursday, October 30, 2014

2 Perkara ini sangat berbeza kepada orang bisnes

Nota dari Pn Ainon ABS
Kepada orang bisnes, 2 perkara ini; businessman dan salesman sangat berbeza:

ILMU
Belajar menjual menghasilkan Duit ada di sini.
Belajar membangunkan bisnes menghasilkan Kekayaan ada di sini.

TUGAS
Salesman : Dia mencari pembeli.
Pengedar : Dia ini businessman. Dia membuka channel. (Kira bina rangkaian/network)

MINDA / FIKIR
Minda businessman, lain. Minda salesman, lain.
Banyak salesman berjaya menyalin-kulit dari seorang salesman dia berubah menjadi businessman. Dari ular lidi menjadi anak naga!

CAWANGAN / CHANNEL / BRANCHES
Mempunyai banyak salesman akan menjadikan kita boleh kaya.
Mempunyai banyak channel pula akan menjadikan kita boleh kaya-raya.

Pilih mana yang anda nak jadi?! Sebenarnya sama je konsep MLM dgn bisnes lain. #sayajualshaklee vs #sayabisnesshaklee . Berbeza bukan, seperti yang dinyatakan diatas. Apa-apa pun buat sehabis baik jangan sekerat jalan. 

Fight For What Makes You Happy.






Wahai WANITA : Kenapa pentingnya KITA mengambil GLA

Wanita sangat memerlukan supplement bagi memenuhi keperluan nutrien seharian. Maklum sajalah, wanita ni berbeza daripada lelaki. Wanita alami pelbagai kitaran seperti mengandung, kitaran haid, menyusu, menopause dan seumpamanya. Saya nak kongsikan sedikit testimoni pengguna yang amalkan GLA Shaklee. Jom baca!


Antara fungsi GLA:
  • Membantu mengawal dan mengatur kitaran haid
  • Membantu meningkatkan kesuburan
  • Melegakan PMS (sindrom pra-haid)
  • Membantu dalam menangani menopus
  • Menguatkan kuku dan rambut
  • Menjadikan kulit lebih sihat dan berseri-seri
  • Membantu menangai ekzema
  • Melegakan simptom akibat artritis reumatoid
  • Mengandungi vitamin E untuk menguatkan dinding arteri
  • Menguatkan imuniti tubuh
  • Memperlahankan proses penuaan
  • Mengurangkan blood-clot yang boleh menyebabkan serangan jantung
  • Mengawal kencing manis dan darah tinggi
  • Mengawal kolesterol
  • Untuk fungsi saraf

Ramai yang bertanya tentang produk EPO Shaklee, mendorong saya untuk berkongsi tentangnya. EPO atau English Primrose Oil, dibuat dari sejenis bunga bernama English Primrose, sekian lama digunakan untuk menyelesaikan masalah wanita dan sakit sendi. Hinggakan nama EPO disalah-sangka sebagai nutrien macam DHA, EPA, etc. EPO sebenarnya minyak dari bunga english primrose.

Dalam minyak english primrose ni mengandungi GLA (gamma-linolenic acid) dan minyak inilah yang berguna untuk selesaikan beberapa masalah tersebut. GLA ini juga terkandung dalam bunga borage yang digunakan sebagai bahan utama dalam GLA Complex Shaklee.


Jadi, apakah perbezaan antara EPO dengan borage oil? Borage oil mengandungi GLA yang lebih tinggi dari EPO iaitu sebanyak 25% berbanding 10% GLA dalam EPO. Kelikatan GLA yang lebih tinggi terbukti lebih baik untuk membantu dalam beberapa masalah kesihatan seperti PMS, arthritis, malah ekzema.
Bukan itu saja, GLA Complex Shaklee mengandungi Vitamin E dan minyak biji bunga matahari yang kaya dengan asid lemak Omega-6. Daun borage juga dikatakan galactogogue yang bagus (dalam GLA Complex Shaklee bukan daun, tapi biji bunga borage). Borage oil juga digunakan pada akhir kehamilan untuk mematangkan serviks. 

Semoga perkongsian ilmu ini bermanfaat untuk anda. 


Shaklee id : [921401] Pengedar Shaklee Perak 
SMS / Whatsapp : [017-4387016]
Email : cnurul79@yahoo.com 

LIKE Fan Page : PengedarShakleePerak 


* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease

Tuesday, October 28, 2014

Shaklee Effect : Menggunakan Shaklee dengan cara saya sendiri.

Baru-baru ini, saya telah membuat group gathering dan jemputan khas, of course ler leader saya Master Azlin dari Empayar SuccessSupermommies naungan Empayar Jutawan; PM Master Cery. Setiap dari kami dikehendaki memulakan bicara dengan bagaimana saya / kami boleh terjebak dengan Shaklee? Saya sendiri tidak sangka kerana sebelum tahun 2013, perkataan SHAKLEE pun saya tidak pernah tahu. 

Apakah Shaklee?

Shaklee merupakan peneraju perniagaan & pembuatan suplemen / vitamin semulajadi terulung di dunia, berusia lebih 55tahun, dan lebih 30 tahun di Malaysia. Walaupun begitu, selain suplemen, Shaklee juga mengeluarkan produk-produk lain. Boleh rujuk web Shaklee : www.shaklee.com.my



Adakah Shaklee halal?

Ya. Produk Shaklee Malaysia disahkan halal oleh Islamic Service of America yang merupakan badan diiktiraf JAKIM.

Saya mula makan Shaklee sebab utama untuk repair skin yang bermasalah. Walaupun tak seteruk jerawat batu, saya mempunyai masalah kulit yang berminyak, kulit yang sedikit kasar berjeragat (ini menampakkan tidak awet muda) dan mudah naik jerawat serta meninggalkan parut. Haishhh..memang merimaskan kalau mempunyai masalah  cam ni kan. Sungguh sadis sebab pelbagai usaha tanpa jemu dilakukan. Selepas beberapa ketika nampak keberkesanan pada diri sendiri, saya mula berjinak2 dengan bisnes Shaklee kerana antara sebab2 utama di bawah;
  • Produk yang berkualiti dan berkesan : Set kulit (Vita C, Vita E dan Vita B) pertemukan saya dengan Shaklee dan terus jatuh cinta. Sign up FREE MEMBER dengan belian Promosi Collagen sebulan selepas itu. Lebih kagum bila saya ketahui setiap bahan di dalam produk Shaklee menjalani 350 ujian kontiminasi dan hanya bahan mentah dengan Gred A sahaja dibenarkan untuk produksi.
  • Tiada paksaan daripada UPLINE : Tipikal MLM di Malaysia adalah orang atas agak "pushy" kepada orang bawah dan ini tidak berlaku dalam bisnes Shaklee saya. Malah sangat terkejut mengetahui Shaklee adalah pelopor dalam bisness MLM kerana Leader saya, MASTER AZLIN sendiri tidak pernak memaksa saya untuk terjebak dengan bisness ini. Saya sendiri yang meminta dan menyerah diri untuk menjadi anak didik beliau. Walaupun kini saya sudah bergelar SUPERVISOR, saya masih lagi duduk di bawa ketiak beliau untuk belajar, belajar, belajar dan sentiasa belajar. :)
  • Sistem Bonus yang Adil : Shaklee sangat unik kerana kita boleh dapat bonus walaupun TIADA Downline. Anak boleh pintas upline pada bila-bila masa untuk dapatkan bonus yang lebih tinggi dan paling penting, Shaklee beri bonus pada siapa yang usaha lebih. Bukan goyang kaki atau mengkayakan orang atas. Usaha kena setimpal untuk dapatkan Wang Besar. Bisness Shaklee mengubah pandangan saya yang negatif tentang bisness MLM serta mengubah saya untuk lebih positif kepada perkara-perkara yang lain.
  • Bisness yang MUDAH dan boleh dilakukan di rumah : saya maksudkan MUDAH kerana peranan saya adalah untuk berkongsi/Sharing dengan ramai orang tentang keseronokan saya menggunakan Shaklee dengan cara saya sendiri. Boleh gunakan sebarang media sosial untuk berkongsi. Ini sangat sesuai untuk saya yang jenis sedikit pemalu bila berjumpa dengan orang. Jadi, gunakan semua platform dengan cara menulis. Duduk rumah tak ler goyang kaki je kan. Isi masa mana yang terluang. Asal ada internet, saya boleh bekerja walau di mana saya berada.
  • Konsep Kerohanian yang ditekankan : Saya tidak pernah jumpa group yang mementingkan tentang kerohanian. Kepentingan untuk bergantung kepada Allah dalam menjemput rezeki. Besar ertinya kepada saya kerana Shaklee mengingatkan kembali kepada konsep back to basic. Selama ni hanya membaca di dalam buku-buku. Kini saya sendiri mengamalkannya. SubhanAllah, MasyaAllah. Konsep kerohanian yang diterap itu membuatkan saya makin jatuh cinta. Memang luar biasa kerana banyak mengubah hidup saya. Lagilah saya suka buat Shaklee dengan sepenuh hati.
  • Sistem Sokongan yang Kuat : Walaupun kami semua berniaga produk yang sama, tetapi kami tidak bersaing. Bahkan kami saling berpimpin tangan untuk mendaki puncak. Bila sama-sama down, sama-sama kami akan saling menaikkan motivasi sesama kami. Menarik bukan??? Kalau bukan sebab bersama Shaklee, tak mungkin saya belajar tentang kanser untuk membatu pesakit kanser, seni dalam nutrisi untuk kesihatan dan macam-macam lagi. Bahkan Shaklee juga menjadi asbab untuk saya menuntut ilmu marketing dari pelbagai sumber yang kemudiaan membantu lebih ramai orang untuk membuat bisness online.
  • Mesra Kanak-kanak / Family Friendly Group : Pernah hadiri mana-mana seminar dan anak-anak boleh berlari dalam kelas tak??? Mungkin mustahil di tempat lain tetapi tidak dengan Seminar atau coaching class kami. Tidak perlu pening mencari pengasuh anak kerana kita boleh bawa anak bersama ke kelas. Ada aktiviti khas yang disediakan untuk anak-anak.



Pandangan Saya.. (Bukan saya seorang malah ramai lagi ahli/pengedar shaklee yang kata camni.. :)

Join Shaklee tidak menjalankan bisness semata-mata kerana mendapatkan sesuatu (duit atau harta), tapi lebih kepada menjadi sesuatu. Contohnya kita tolong orang apa yang mereka kehendaki iaitu dengan menjual produk kesihatan ni, kita membantu orang ramai mendapatkan kesihatan yang baik. Keyakinan dan kepercayaan mereka, keutamaan kami. Yang nak jadi member pula, dapat menikmati beberapa keistimewaan bukan keuntungan semata2.
Alhamdulillah, dari sehari ke sehari kualiti diri saya, saya berusaha perbaikinya. Kita memang insan yang lemah, dan ia memberi banyak ruang untuk muhasabah. 

Menjadi saya, saya tidak pernah memaksa sesiapa untuk lakukan apa yang mereka tak mahu. Tapi sesiapa yang nak lakukan apa yang mereka mahu, serius, cekal, In Shaa Allah saya akan sedaya upaya membantu.

Ini bagi yang serius yer. Kalau anda serius dan berminat boleh LIHAT SINI.