nuRul nFe...

Saya adalah pengedar sah SHAKLEE dan pengamal produk Shaklee tegar (highly diciplined consumer) Blog ini lebih kepada perkongsian hasil kerja Make-up, pengalaman bershaklee, dan testimoni2 sendiri walaupun ada banyak sekali testimoni2 keluarga dan customer2 saya

Dr Shaklee adalah Orang Pertama Mencipta Vitamin dan Kajian Beliau Bertepatan dengan Alam Semulajadi, Beliau Percaya Apabila Sesuatu Itu Berharmoni Dengan Alam Semulajadi, lanya Adalah Baik Untuk Kesihatan

Nurul cnurul79@yahoo.com sms / whatsapp 013-5847882 Penghantaran Seluruh Malaysia

Jom dapatkan HARGA PROMOSI bersama saya Pengedar Sah Shaklee ■ Perunding Vitamin Shaklee secara Percuma & Penerangan cara makan Vitamin Shaklee dengan cara yang betul ■ Walk in dimana-mana Branch / HQ Shaklee diseluruh Malaysia dengan menggunakan ID No. 921401 untuk mendaftar sebagai ahli Shaklee hanya RM65

Juga kepada anda yang ingin menambah pendapatan, anda boleh hubungi saya Saya akan masukkan anda dalam secret group InsyaAllah saya akan guide anda sebaik mungkin Jika betul-betul fokus dalam masa 3 bulan ke atas insyaAllah akan merasa income 4 angka

Nabi Muhamad SAW bersabda yang bermaksud,"

CEBURILAH KEGIATAN PERNIAGAAN KERANA DI DALAMNYA TERDAPAT 9/10 SUMBER REZEKI"(Al-Tirmizi)

Exchange LINK

Tuesday, April 16, 2013

STRESS adalah Ujian dari Allah S.W.T

Tahukah anda? STRESS ni adalah salah satu ujian dari Allah swt

Surah Al-Baqarah (2):155, Firman Allah yang bermaksud:“Allah menguji seseorang itu dengan perasaan takut, kelaparan, kekurangan harta, nyawa dan hasil buah yang tidak menjadi dan berilah khabar gembira kepada orang-orang yang bersabar”.

Cuma terserah pada kita bagaimana kita menanganinya dan melihatnya dari sudut positif. Bukan melihatnya dari sudut negative. STRESS KAT TEMPAT KERJA??... siapa yang tak pernah stress yer tak? Betul kan? Oleh itu mari kita baca sedikit info tentang stress…apa itu stress, tanda2 stress, kesan stress, penawar stress….


APA ITU STRESS ?
  • Satu keadaan gangguan emosi, pemikiran dan fizikal seseorang

TANDA-TANDA TEKANAN
  • Perubahan fizikal – Sakit, Gemuk/Kurus , Hilang Ceria, Lesu, Letih, Agresif, suka mengelamun, sering lupa, mengasingkan diri.
  • Perubahan sikap - mudah marah, mudah bosan, tidak mampu menguruskan diri / kerja, sentiasa berpandangan negatif, hilang pertimbangan atau separa sedar.
  • Perubahan emosi - terlalu cemburu, penyedih dan sensitif, terlalu gembira / riang, ego dan mementingkan diri, kemurungan, kerisauan / kebimbangan.

KESAN TEKANAN
  • positif - sumber motivasi diri, perubahan positif, kecemerlangan diri, kuat berusaha, persaingan diri, optimis, keyakinan diri.
  • negatif - prestasi menurun, resah gelisah, hilang kesabaran, rasa bersalah, rendah diri, pesimis dan sensitif, hilang pertimbangan diri.

PENAWAR TEKANAN (rohani)
  • SOLAT (hajat, taubat, tahajud). Firman Allah yang bermaksud "mintalah pertolongan dengan Allah dengan sabar dan mengerjakan sembahyang". Al-Baqarah (2) : 153)
  • DOA - dengan berdoa, 8 perkara dapat dielakkan : rasa sedih, dukacita, malas, lemah, penakut, bakhil, beban, hutang, penakut, gangguan manusia.
  • ZIKIR - sebutlah nama Allah, InsyaAllah hati kamu akan tenang.
  • BACA Al-QURAN - Al Quran adalah penawar bagi segala penyakit.

Jika doa, solat, zikir, Al-Quran adalah makanan rohani, apa pula yang kita nak kasi badan kita makan?

Supplement yang sesuai untuk mengawal tekanan?
Amalkan pengambilan B complex. Ia membantu mengurangkan tekanan dan kelesuan. Tak percaya ? Cuba dulu baru tahu.

2 comments:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))