Entry kali nih nak percerahkan fakta berkenaan Basic H....bukan auta seperti yang di claim oleh sesetengah orang. Article ni saya share dari blog Mamasyafi rakan dalam Group tertutup SGL kami. Nak lebih detail kenale baca journal yang dihasilkan oleh Faculty of Biotechnologiy, Assumption University, Bangkok, Thailand.
Credit to Mamasyafi
Sentap topic mama kan? semenjak dua menjak ni ada beberapa
kekeliruan tentang penggunaan Basic H untuk membersihkan sayur-sayuran,
ikan dsb. Katanya basic H sama dengan Clorox, takkan ko pakai Clorox
untuk cuci sayur kot? Sentap statement I gitu.
Lepas puas cari artikel berkaitan penggunaan “natural surfactant for
pesticides removal in fruits and vegetables” mama terjumpa la 1 artikel
ni yang best gitu dari Faculty of Biotechnology, Assumption University,
Bangkok, Thailand. Nak baca jurnal tu klik sini journal 142_article 1
Anda tahu, semburan pestisid adalah lebih kerap digunakan untuk
sayur-sayuran dan buah-buahan berbanding spesis lain. Memang la sayur
semua di cuci, persoalannya BERSIH ke kot sekadar celup- celup dalam air
garam?
Kajian tersebut membandingkan penggunaan garam, cuka, KMnO4, dan
biosurfactant. Erk..kang ada plak yang tanya,”mama, pasai ada kajian tu
tak kaji basic H? tipula…”
Relax..relax, kena fahamkan apa itu biosurfactant, ni saya ekstract dari
kajian itu yer “bio-surfactants are surface active substancts
synthesized by living cell. Is natural, have properties of reducing
surface tension, stabilizing emulsions, promoting foaming, generally
non-toxic and biodegradable”. Basic H masuk kan kategori ni?
Daripada empat jenis bahan tu, kita dapat melihat yang campuran garam
sahaja tak mampu untuk menurunkan ‘pesticide residue’ malahan ia
menyebabkan daun menjadi keras dan kaler tak menawan gitu. Tapi betulla
orang dulu-dulu basuh sayur dengan garam, sebab dulu mana ad pakai racun
kan? KMnO4, cuka dan biosurfactant mampu mengurangkan ‘pesticide
residue’. Cuka pulak sangat bagus, tapi kesan yang tak berapa best, daun
ala-ala keras sikit walaupun tak sekeras daun bergaram. KMnO4 dan
biosurfactant sama-sama berkesan, tapi kat mana nak cari KMnO4 ni? Ko
hado? kat makmal kimia ado la…payah2. Nampak sangat pakai biosurfactant
paling mudah dan selamat. Yang best lagi, penggunaan biosurfactant
menghasilkan warna daun yang lebh terang.
Dalam kajian ini jugak, ia mengkaji kesan konsentrasi biosurfactant
dalam penyingkiran ‘pesticide residue’ dalam skala industry dan ‘home
scaled’. Untuk kita-kita ni, kita terus zoomed in ke ‘home-scaled’ jer
la, sebab kita bukan bukak kilang food processing kan? dalam eksperimen
tu, mereka menggunakan konsentrasi dari 1 ppm – 5 ppm. Iaitu bersamaan 1
mL untuk setiap 1000L air sehingga 5mL/1000L air. Berapa lama nak kena
rendam tu? cukup dengan seminit jer. Kalau kita kat rumah tu, memadailah
dengan setitik biosurfactant dalam sebesen air. Dah lebih dari cukup.
Pilihan mama, semestinya Basic-H. Superb gitu.
Nantikan next entry, mama akan membebel pasal adik-bradik cik C*****, aka penyental klorin ye..
XOXOXO
So..apa pendapat korang. Berminat nak dapat Basic H...sila hubungi saya...lagi pasal Basic H
Shaklee id : [921401]
sms.whatsapp [017-4387016]
Email : [cnurul79@yahoo.com]
* These statements have not been evaluated by the Food and Drug
Administration. These products are not intended to diagnose, treat,
cure, or prevent any disease.
No comments:
Post a Comment