Semakin canggih pembangunan perubatan, teknologi dan penemuan
saintifiknya semakin meningkat kadar penyakit-penyakit yang membawa
maut, seperti serangan jantung, kanser, kencing manis, darah tinggi dan sebagainya.
Ini bermakna perkembangan dan kecanggihan bidang perubatan tidak
dapat menyumbang kearah pengurangan bilangan pesakit samada yang sedia
ada mahupun yang baru.
Kajian menunjukkan perkembangan teknologi perubatan hanya mampu
memberi manfaat kepada mereka-mereka yang telah mengidap penyakit yang
memerlukan rawatan dan perubatan yang lebih canggih dan selesa,
tetapi dengan harga yang turut meningkat seiring kemajuannya.
Kenapa makanan tambahan diperlukan?
Umum mengetahui, untuk pencegahan penyakit-penyakit moden kini, sel-sel kita perlu
mendapatkan zat-zat serta nutrien yang semakin sukar didapati dari
amalan pemakanan gaya hidup moden kini. Kita lebih mementingkan keselesaan berbanding kesihatan kita.
Kehidupan moden, makanan segera yang berleluasa menjadi penyumbang utama
masalah kesihatan moden. Mudah, ringkas, sedap, kenyang, tapi penuh
segala bahan kimia iaitu pengawit, perisa, perasa, logam berat, tinggi
gula, kolesterol dsb.
Kita mempunyai beratus trillion sel yang sedang bekerja didalam
setiap sistem-sistem kita yang terdiri dari organ-organ dan tisu yang
sedang membina kehidupan. Kesihatan kita bergantung kepada nutrien-nutrien yang diperolehi oleh
kesemua sel-sel tersebut. Mampukah nutrien-nutrien itu diperolehi dari
sumber-sumber makanan kita hari ini?
Tahukah anda?
Ikan yang dibekalkan kepada kita dari Thailand, lndia dsb direndam di dalam ubat mayat yang dinamakan Formalin, supaya tahan lama? Ayam kita ialah anak ayam yang disuntik hormon dsbnya supaya cepat besar, pulangan segera. Sayur kita ialah sayur yang diselimuti racun serangga yang hebat
hinggakan ulat pun tak berani makan. Sebab yang ulat tak makanlah yang
mmpunyai harga, yang menjadi pilihan kita.
Buah-buahan kita yang telah disimpan lama, yang telah diawet dengan
white chemical, yang kelihatan putih berkilat pada buah epal dan
sebagainya. Dikatakan untuk sampai kepada kita makan masa
berbulan-bulan.sedangkan vitamin mula hilang sejak ianya mula dipetik. Begitulah dengan apa saja yang disediakankepda kita hari ini seperti beras, gula, tepung, segala telah diproses secara kimia.
Gula putih adalah kristal putih yang terhasil setelah proses membuang
semua vitamin, molasses, mineral, protin, serat dan lain-lain kandungan
yang berfaedah terkandung di dalam air tebu. Ia tidak terdapat di alam
semulajadi, sangat merbahaya kepada manusia, malah tidak sesuai untuk
dimakan. Bagi saya, gula putih adalah racun yang merbahaya.
Oleh itu, Kenapa Perlunya Makanan Tambahan.
- Kerana kita tidak mampu untuk menternak ayam sendiri, menangkap ikan sendiri, tanam sayur sendiri, dsb?
- Sebagai pelopor dibidang vitamin, doktor Forest C Shaklee telah melihat jauh kehadapan dimana beliau telah menjangka bahawa di dalam dunia yang moden nanti, segalanya segera dan makanan segar sudah sukar diperolehi. Sebagai solusi nya, we suplement our foods and suplement becomes A Modern Solution To A Modern Problems sebagai Nutritional lnsurance.
Bolehkah Makan Banyak Vitamin?
Sebenarnya kita dah lama kekurangan vitamin jadi kalau kita ambil
vitamin-vitamin mengikut kuantiti seperti tertera dibotol , itu hanya
memenuhi keperluan harian sahaja, sebab itu kalau kekurangan teruk kena
ambik lebih, untuk menampung kekurangan yang lama.
Kenyataan yang biasa kita dengar ” ialah orang mati kerana kekurangan zat, bukan kerana terlebih zat.”
Tetapi saya hanya mewakili vitamin jenama shaklee sahaja ye, kerana
komitmen syarikat tentang 100% semulajadi dan penyerapan yang cepat
iaitu dalam masa 30 minit segala nutrien yang tertera dilabel telah
berada didalam darah bersedia untuk diserap, hasil keputusan ujian
klinikal, The Shaklee Difference.
No comments:
Post a Comment