nuRul nFe...

Saya adalah pengedar sah SHAKLEE dan pengamal produk Shaklee tegar (highly diciplined consumer) Blog ini lebih kepada perkongsian hasil kerja Make-up, pengalaman bershaklee, dan testimoni2 sendiri walaupun ada banyak sekali testimoni2 keluarga dan customer2 saya

Dr Shaklee adalah Orang Pertama Mencipta Vitamin dan Kajian Beliau Bertepatan dengan Alam Semulajadi, Beliau Percaya Apabila Sesuatu Itu Berharmoni Dengan Alam Semulajadi, lanya Adalah Baik Untuk Kesihatan

Nurul cnurul79@yahoo.com sms / whatsapp 013-5847882 Penghantaran Seluruh Malaysia

Jom dapatkan HARGA PROMOSI bersama saya Pengedar Sah Shaklee ■ Perunding Vitamin Shaklee secara Percuma & Penerangan cara makan Vitamin Shaklee dengan cara yang betul ■ Walk in dimana-mana Branch / HQ Shaklee diseluruh Malaysia dengan menggunakan ID No. 921401 untuk mendaftar sebagai ahli Shaklee hanya RM65

Juga kepada anda yang ingin menambah pendapatan, anda boleh hubungi saya Saya akan masukkan anda dalam secret group InsyaAllah saya akan guide anda sebaik mungkin Jika betul-betul fokus dalam masa 3 bulan ke atas insyaAllah akan merasa income 4 angka

Nabi Muhamad SAW bersabda yang bermaksud,"

CEBURILAH KEGIATAN PERNIAGAAN KERANA DI DALAMNYA TERDAPAT 9/10 SUMBER REZEKI"(Al-Tirmizi)

Exchange LINK

Thursday, September 18, 2014

10 KUALITI PERIBADI YANG DISUKAI

Assalam semua rakan2 blogger sy...
Saya nak kongsikan sedikit perkongsian ilmu yang dikongsikan oleh Ustaz Dawi Cahyono Bin Nurdin dari Pusat Islam An-Nur, Universiti Teknologi Petronas baru selesai sebentar tadi.. Semoga kita bersama2 mencari hidayahNya.

1. Ketulusan (Keikhlasan) 
  • Menempati peringkat pertama sebagai sifat yang paling disukai oleh semua orang. Ketulusan membuat orang lain merasa aman dan dihargai, karena yakin tidak akan dibohongi. Orang yang tulus selalu mengatakan kebenaran, tidak suka mengada-ada, berpura-pura, mencari-cari alasan atau memutarbalikkan fakta. Prinsipnya “Ya diatas Ya dan Tidak diatas Tidak”. Tentu akan lebih ideal bila ketulusan yang selembut merpati itu diimbangi dengan kecerdikan seekor ular. Dengan begitu ketulusan tidak menjadi keluguan yang dapat merugikan diri sendiri. Ikhlas adalah asas pengabdian dalam Islam Surat Al-Bayyinah ayat 3.
2. Rendah Hati  
  • Berbeda dengan rendah diri yang merupakan kelemahan, kerendahan hati justru mengungkapkan kekuatan. Hanya orang yang kuat jiwanya yang boleh bersikap rendah hati. Ia seperti padi yang semakin berisi semakin menunduk.Orang yang rendah hati dapat mengakui dan menghargai kelebihan orang lain. Ia boleh menjadikan orang yang diatasnya merasa oke dan membuat orang yang dibawahnya tidak merasa rendah diri.
3. Kesetiaan.
  • Sudah menjadi barang langka dan sangat tinggi harganya. Orang yang setia selalu dapat dipercaya dan diharapkan. Dia selalu menepati janjinya, mempunyai komitmen yang kuat, rela berkorban dan tidak suka berkhianat.
4. Bersikap positif  
  • Orang ini Selalu berusaha melihat segala sesuatu dari kacamata positif, bahkan dalam situasi yang buruk sekalipun. Dia lebih suka membicarakan kebaikan daripada keputusasaan, lebih suka mencari solusi. Dia selalu berusaha memahami dan mengerti orang lain daripada frustasi, lebih suka memuji daripada mengecam, dsb.
5. Ceria  
  • Karena tidak semua orang dikaruniai penampilan ceria, maka keceriaan tidak semstinya diartikan ekspresi wajah dan tubuh, tapi sikap hati. Orang yang ceria adalah orang yang boleh menikmati hidup, tidak suka mengeluh dan selalu berusaha meraih kegembiraan. Dia dapat mentertawakan situasi orang lain, juga dirinya sendiri. Dia punya potensi untuk menghibur dan mendorong semangat orang lain.
Rasulullah SAW berpesan :’ Kamu tidak boleh menggembirakan semua orang dengan harta kekayaan yang kamu miliki, tetapi kamu boleh menggembirakan orang lain dengan dengan wajah yang ceria dan akhlak yang baik” ( Al- Hadis)
6. Bertanggung jawab  
  • Orang ini akan melaksanakan kewajibannya dengan sungguh-sungguh. Kalau melakukan kesalahan, dia berani mengakuinya. Ketika mengalami kegagalan, dia tidak akan mencari kambing hitam untuk disalahkan, bahkan kalau dia merasa kecewa dan sakit hati, dia tidak akan menyalahkan siapapun. Dia menyadari bahwa dirinya sendirilah yang bertanggung jawab atas apapun yang dialami dan dirasakannya. ( S. Al-Zalzalah ayat 7-8)
7. Rasa percaya diri  
  • Memungkinkan seseorang menerima dirinya sebagaimana adanya, menghargai dirinya dan menghargai orang lain. Orang yang percaya diri mudah menyesuaikan diri dengan lingkungan dan situasi yang baru. Dia tahu apa yang harus dilakukannya dan melakukannya dengan baik.
8. Berjiwa besar  
  • Dapat dilihat dari kemampuan seseorang memaafkan orang lain. Orang yang berjiwa besar tidak membiarkan dirinya dikuasai oleh rasa benci dan permusuhan. Ketika menghadapi masa-masa sukar dia tetap tegar, tidak membiarkan dirinya hanyut dalam kesedihan dan keputusasaan. ( S. Alim Imran 159)
9. Orang-orang yang “Easy Going” menganggap hidup ini ringan.  
  • Dia tidak suka membesar-besarkan masalah kecil. Bahkan berusaha mengecilkan masalah-masalah besar. Dia tidak suka mengungkit masa lalu dan tidak mahu khawatir dengan masa depan. Dia tidak mahu terbeban dengan masalah-masalah yang berada diluar kontrolnya.
10. Empati  
  • Adalah sifat yang sangat mengagumkan. Orang yang berempati bukan sahaja pendengar yang baik, tapi juga dapat menempatkan diri pada posisi orang lain. Ketika terjadi konflik dia selalu mencari jalan keluar terbaik bagi kedua belah pihak, tidak suka memaksakan pendapat dan kehendaknya sendiri. Dia selalu berusaha memahami dan mengerti orang lain.

 Shaklee id : [921401] Pengedar Shaklee Perak 
SMS / Whatsapp : [017-4387016]
Email : cnurul79@yahoo.com
 LIKE Fan Page : PengedarShakleePerak

No comments:

Post a Comment