S.O.B and ME

Saya adalah pengedar sah SHAKLEE dan pengamal produk Shaklee tegar (highly diciplined consumer). Blog ini lebih kepada perkongsian pengalaman dan testimoni-testimoni saya sendiri walaupun ada banyak sekali testimoni-testimoni keluarga dan customer-customer saya. Dr Shaklee adalah Orang Pertama Mencipta Vitamin dan Kajian Beliau Bertepatan dengan Alam Semulajadi, Beliau Percaya Apabila Sesuatu Itu Berharmoni Dengan Alam Semulajadi, lanya Adalah Baik Untuk Kesihatan

Happy to accept more and more customer to connect you to a healthy living with SHAKLEE. Always safe, Always Works, Always Green. A right start to Good Nutrition. Better late than never. Delivery throughout Malaysia

Shaklee ID: 921401 | cnurul79@yahoo.com | sms / whatsapp 017-4387016

Kepada sesiapa yg ingin mendapatkan khidmat nasihat percuma berkaitan produk Shaklee, boleh hubungi saya. Saya akan suggest suplemen2 mengikut keperluan badan dan bajet anda.

Juga kpd mereka2 yang ingin menambah pendapatan, anda boleh hubungi saya. Yuran pendaftaran adalah sbyk rm65 sahaja untuk seumur hidup. Setelah anda didaftarkan saya akan masuk kan anda dlm group. InsyaAllah saya akan guide anda sebaik mungkin. Jika betul2 fokus dlm ms 3 bln ke atas insyaAllah akn merasa income 4 angka. Alhamdulillah...setelah hampir 11 bulan berbisnes sudah lbh krg 10 orang ahli group kecil saya yg merasa pendapatan 4 angka.So amazing!

Anda nk join? Jommmm!

Nabi Muhamad SAW bersabda yg bermaksud,"

CEBURILAH KEGIATAN PERNIAGAAN KERANA DI DALAMNYA TERDAPAT 9/10 SUMBER REZEKI"..(Al-Tirmizi)

Monday, April 14, 2014

Buah Pinggang Rosak : Hanya Allah Maha Penyembuh

Muhasabah diri dengan membaca kisah Aishah di bawah. Kisah ini diceritakan dalam Private Group Shaklee kami. Kita cuma berusaha, hanya Allah swt yang Maha Penyembuh.

Allah Yang Maha Penyembuh.
Hanya kepada Allah kita mohon sepenuh pengharapan.
Janganlah mudah berputus asa, berusaha dan mengadu kepadaNya.

**************************
Assalammualaikum wbt
Saya pernah post pasal Siti Aisyah pasal buah pinggang yang rosak sebelum ni, alhamdulillah selepas consumer vivix berat badan dari 36 naik ke 46.7kg....sebelum ni zat dalam badan doktor cakap sangat kurang, kini selera makan makin bertambah,x ray baru ni doktor cakap ok, tunggu pakar Neorologi Hospital Pulau Pinang ckp apa pasal buah pinggang, Siti Aisyah ucapkan terima kasih yang tak terhingga pada yang memberikan sumbangan, Suami masih bekeja penoreh getah, anak masih bersekolah 2 orang, Siti aisyah kini kerja di kantin sekolah katanya semangat nak kumpul duit beli vivix....Rasa sebak atas semuanya, Syukur kepada Allah.
Mariani Md Isa  : Saya mula2 agak takut aisyah minum vivix sb ada di kalangan grouop sek doktor, katanya dah x berfungsi so buat apa nak minum vivix lg, alhamdulillah dengan izin Allah aisyah rasa sendiri dari dalam, malah boleh buat kerja lepas minum vivix, makan nasi denagn garam pun orang mana nak tahu kan, apapun terima kasih pada semua yg berikan sokongan

Mariani Md Isa : Alhamdulillah syukur saya baru lepas call aisyah, harini aisyahkat hospital taiping,scan...result pukul 1 baru keluar, baru minum sebotol vivix ketulan buah pinggang kiri yg rosak dr 18cm kecut tinggal 11cm, Allahurabbi aisyah semangat sgt katanya, aisyah ada anemia juga  
 

 

 Shaklee id : [921401]  
SMS / Whatsapp : [017-4387016]
Email : cnurul79@yahoo.com
 LIKE Fan Page : PengedarShakleePerak

REVIEW : Cookies Oat & Wheat

Uolsss pernah makan tak biskut nih. La ni makin femes lak org menjual online jer biskut nih. Ader yang jual RM12, ader yang jual RM15. Harga ni tak termasuk postage. 

Nak review sikit ler camner kenal ngan biskut ni. Mula2 sy terai 2 ketul jer. Itu pun sebab member office yang start beli. Lusanya lak member lagi sorang beli. Sy terai lagi 4 ketul. He2...asik terai hak org jer...mulut nih pun bertanya, korang beli kat mana ni, pas sorang2 dok makan biskut ni. Biler dah tau nak order kat sapa, bape hengget, maka sy pun dengan rasminya ngorder gak sepaket. Harganya RM18.00. Amik kat Ipoh katernya. Mahal tak RM18 ni ???? Sebab kat online RM12 + RM8 postage = RM20. Lagi mahai kan ????...hu3...

Tapi ada gak terbaca RM8 jer sepaket..lagi murah... :) . So, pandai2 le uolss eh nak beli kat sapa. Yang pasti sy tak jual hat ni. Sy makan jer....

Memang sedap biskut nih. Sila ler terai eh sebab :
  • Kurang manis
  • Crunchy
  • Bagus untuk mereka yang xnak makan nasi. Lebih prefer snek. Snek ni sangat berkhasiat dan bagus.
  • Buatan Malaysia
  • HALAL 
Selamat mencuba!



Kesihatan itu amanah !!

Mungkin ramai distributor Shaklee dah pernah faced situasi macam ni kan..

Si A : Jom try shaklee.
Si B : Taknaklah..Shaklee tu kan dari US..aku boikot barang2 Amerika nie..


Eh, betul ke ni Shaklee dari Amerika?
BETUL! Shaklee memang dari US..saya tak pernah deny the truth.. sebab professor yang menemui formula Shaklee ada yang berasal dari Amerika.

TAPI INGAT ye!
Kalau kita nak memboikot barang barang dari Amerika. Cuba anda semak barang di rumah anda. Telefon anda, kereta, laptop, perabut, barangan elektrik. Adakah semuanya bukan berasal dari dari US?
HALAL CERT 2014
Disini kami menjual KESIHATAN ? (menjaga kesihatan anda)
Bukan menjual produk. Kita hanya memerlukan yang TERBAIK untuk diri kita. Ingat kesihatan takkan mampu dibeli dengan wang ringgit. Ustaz-ustaz sekarang ni pun ramai yang guna Shaklee. Doktor-doktor pun ramai yang guna Shaklee. Untuk apa ?  Tujuan utama mereka adalah untuk kekal sihat.

Saya akui kesihatan memang dari ALLAH S.W.T. Tapi ingat kita perlu jaga amanah yang diberikan supaya kita kekal sihat untuk sujud beribadah kepada Nya. Kesihatan itu adalah amanah dari Allah yang perlu dipelihara.

Jadi marilah Kekalkan kesihatan anda dengan Shaklee!

Kesedaran itu adalah berharga. Tapi dengan pengetahuan tanpa kesedaran tidak memberi makna.

Anda bertuah kerana anda telah sedar !



Shaklee id : [921401]  
SMS / Whatsapp : [017-4387016]
Email : cnurul79@yahoo.com
 LIKE Fan Page : PengedarShakleePerak 

Tuesday, April 8, 2014

Loghat PERAK

PIOR PERAK

Kamus Loghat Perak. Jom belajo sama2 yer kome. Saya org Perak pun byk yang dah lupa dan tak tahu khazanah bahasa warisan nenek moyang ni.

A

  • ACHERKEME - macamana kalau kamu 
  • ATER - habis tu
  • ASER - Bila
  • AYO - Air
  • AJER NGAN YER - betul sangat dah tu
B
  • BULOR - Lapar tak makan 
  • BOLEN - Bertelanjang Bulat
  • BIOT - Degil
  • BERDAGHOH - berdarah
  • BERDANO - terlalu kotor
  • BERDAMO - bersepai
  • BENKIN - garang
  • BEDA'AH - Tipu/bohong
  • BEBEI - degil sngt2 atau pun menyesal/bebal
  • BONYEH - lantai yg basah
  • BOJOT - badan basah habis kena hujan
  • BESIT - merotan
  • BEGHANSOR - nak balik
  • BALUN - pukul/makan/belasah
  • BANTEI - Bantal/pukul/belasah
  • BEGHOCHAT/BOCHAT - Ikan Haruan
  • BEKELE - Bergaduh
  • BONGKEH - Cungkil
  • BINGKEH - Bangun dengan cepat
  • BEBIGHAT - calar balar
  • BETOLO-TOLO - tak mahu pergi dulu sampai bertolak-tolak
  • BEGHAMBAT - Berlari
C
  • CHER/CER - cuba/'try' 
  • CAKCHIBO - binatang pepatung
  • CENCOGHOT - Tikus berbau busuk
  • CENONGGEN - menconot ayam
  • CENANGOR - serangga yg berbau busuk selalu dijumpai berhampiran dgn lampu
  • CHICHO - jatuh satu2
  • CHUCHO - menyalakan api
  • CHUCHOR - siram/cucur tepung goreng 
  • CHUAK - simbah
  • CHENG'EI - Keras hati (seperti kayu cengal)
  • CHEGHIN/MENCHERGHIN - badan rasa nak demam
  • CHEGHOYE - Mencari
  • CHEKOH - pegang
  • CEKELAT - Gula-gula
  • CHAGHIT - koyak

D
  • DAN - Sempat 
  • DEGHUIH - Nakal
  • DEDO - Panas2 sejuk

E
  • ENGKUH - Rupanya

F
 

G
  • GHODI/KODI - membetulkan balik/repair 
  • GETAK - jatuh / luruh
  • GEGHOTOK/GEROTOK - jambatan
  • GETIK - menyampah
  • GANJEI - terkena / naya / terkejut
  • GHERBER/REBER - sesak, beriya, gedik, poyo
  • GILA SEPEREGHE - separuh gila
  • GEBOR - Selimut
  • GHEGHOBOK - Almari utk simpan lauk pauk
  • GENUIH - Memetik bunga
  • GHOPAH - dah mati
  • GHONJANG - Jolok
  • GELEGO - Alang2 rumah
  • GHERNIK - kecil/halus
  • GOMEN - Kerajaan
  • GEMO BEBENO - Suka sangat
  • GILIO - Giliran
  • GAMOK - Agak
  • GHALET - Leka
H
  • HAJAP - Ingin/hendak 
  • HAMBAT - kejar
  • HANCHIT - Ketepi
  • HANTAP - badan yg sasa
  • HANGAT PIJOR - Panas yg keterlaluan
  • HEMPAH PIO - bertungkus lumus
  • HOGEH - goyang/goncang
  • HILIO - Hilir
I
  • INGKER - seronok sangat
J
  • JELEBO - Labi2 
  • JENUH - tunggu lama sngt
  • JELEIPEK - dah tak lalu nak bangun
  • JA'AMER - mukaddam
  • JELAGE - Taik pelita minyak
  • JEGEI - Biji mata yg terbeliak
  • JIGHUIH - siram
  • JUJUIH - meleh-leleh (contoh: air mata)
  • JEGHELUIH - kaki termasuk dlm lubang
  • JOGHER - padanan yg tak kena langsung
K
  • KUMER/KEIMER - kita, kami 
  • KOMER - korang
  • KEMIN - Kemas/smart
  • KALA LEIPET - Kala jengking
  • KAYU ROL - pembaris
  • KALEN/KALEH - selak/berubah
  • KAYO - nak ke sungai/nak pergi buang air kecil/besar
  • KOKAK - Gigit
  • KOKO - 'Chocolate'
  • KOTEH/KEGHOTEH - Kertas
  • KELAMAYOR - mata dah kecil/mengantuk sangat
  • KEGHOBO/KOBO - Kerbau
  • KEGHEDEK - Cengkerik
  • KUTEY - dah lama/cungkil
  • KULU-KEILO - jalan mundar-mandir
  • KHIGHAP - sesuatu yg di dlm bekas dah terbalik
  • KHIG'EI - susun secara beselerak
  • KUDAP - Benda makan
  • KEBOH - nak sihat dari demam
L
  • LABUN - cakap/bagitahu/berkata-kata 
  • LECAH - becak/lumpur
  • LECHAK - main2/buat sepah di atas katil
  • LIMBAH - air pekat yg kotor
  • LIBANG-LIBU - tak senang duduk/tak tentu hala
  • LEGHEH/LEGHAS - cepat
  • LANGGAT - Susun tinggi; biasa guna pada pinggan
  • LAWEH - Kawasan yg telah diterangkan(dibersihkan)
  • LUKU - ketuk di kepala
  • LENDUT - sesuatu yg dah terlalu berat
  • LEBOH - hilang
  • LESOH - Senyap
  • LEMPO - Baling
  • LEPO - tempat susun pinggan mangkuk di kenduri kawin
  • LENJUN - basah kena hujan
M
  • MIKER - anda, awak, kamu 
  • MENGKEMER/MENGKOMER - awak/korang semua
  • MERABAN TEBEN - Tak Tentu Arah, Perbuatan yang Pening
  • MUNCOH - dah kaya banyak duit atau berharta
  • MERAMBU - joli sana sini
  • MENTEKEDAGHOH - makan dgn lahap
  • MENTECHIKER - makan
  • MEGHOLOH - Tidor
  • MENTONG - makan sampai tambah 2-3 kali
  • MAKEI - pakai/guna
  • MENGKIAK - besar sikit dari anai2 selalunya menjadi kalkatu
  • MEGHEDANG-GHEDANG - membuta-tuli/ikut suka
  • MENTELON - Seluar panjang
  • MELENGKO - membelit
  • MENEBEN MUKE - melangok kat kedai kopi
  • MENGERGHONYOT - berdenyut-denyut
  • MEMBANGO BAU - busuk baunya
  • MELANTUNG KOHONG - busuk sesangat
  • MOH - Jom
  • MEGHANDEI/RANDEH - menyeberang sungai dgn berjalan kaki
  • MEJELEIJEH - Meleleh
  • MUN - Kot/kalau
  • MEGHERBEH - Buang Air Besar/Berak
  • MEGHATOH - makan lauk tanpa nasi
  • MELEYSIO - tak sempat nak cari tmpt kencing
  • MUNTAH MONGGEK - Muntah hijau
  • MELEPEH - Kentut
  • METE - duduk diam tanpa bergerak
  • MENCICIT - lari dgn laju
  • MANGKO - Buah yg dah keras, tak sempat masak/tunggu lama sangat
  • MANTOI - tak lut
  • MEGHUN - berasap/bakar sampah tanpa keluarkan api
N
  • NGELEIWO - Terumbang ambing kekiri ke kanan [Macam ular kena palu] 
  • NYELAP SADOR - seseorang yg seperti dirasuk
  • NGELE’NYOR - Mengedik atau pun ngada²/ gatal
  • NYOR- Buah Kelapa
  • NYEGHOGIN - tersenyum sorang diri
  • NGETIT - kena gigit serangga
  • NYAGHIH - mujur
  • NGELAT - main tipu
  • NGILEI - mengilai macam langsuyur
  • NGEISOT - bergerak sikit2 sambil duduk
  • NYENGKET - Mengintai
  • NYONGKIT - Berjalan-jalan
  • NGERNYI - geli geleman
  • NIN - Air yg jernih
  • NYELEBIUR - terjuih bibir
  • NYADIN - buat tak tau
  • NYENDIN - menumpang/mintak tumpang sekaki
  • NGENGHUWIT - benda halus yg bergerak
  • NGANCHOK WAK - "perkataan mencarut"
  • NYEGHENKEN - Kurus kering tak ada isi langsung
  • NGELATOK - Berdebar kerana terkejut
  • NYOGHOGAT - Perasaan menyampah terhadap sesuatu /sikit tak suka
  • NOHEN - Buat tak ambil peduli
  • NYEGHOLANG - terang sangat
  • NYEMEDANG - selalu sangat
  • NYENDOI - ikut belakang
  • NYEGHAMBEI - Terjuntai
  • NYAMBEI/NGUNIN - "bersenggama"
  • NGELIGEH - Mengigil
  • NGEKEK - ketawa bedekah-dekah
  • NGERLUIN - bucu tikar yg terlipat ke atas
  • NGOBOK - menangis
  • NGELEJAT - mengelupor (seperti terkena air panas)
  • NGELEIBEH - lebihan
  • NGELEDIN - melengkung
  • NGOCOH - Mengacau
  • NGAMBOI - timbul dari dlm air
  • NGEIGHEN - senget/condong
  • NGHUNGUT-NGHANGAT - rasa tak puas hati
  • NGOMBIH/NGUMBEH - Berganjak/bergerak
O
  • OGHANG - orang
P
  • PEROK - jakun / tak pernah tengok benda 
  • PASIO - Pasir kering
  • PORES - jabatan hutan
  • PUIH OPEH - Pejabat pos
  • PIO - Tulen/Asli
  • PENGGEI - Baling/lontar
  • PETIA - memang sudah direnung/ memang yakin
  • PAGHAP - pukul
  • PENGOR - bau yg terlalu busuk
  • PO'NGOR - Terbuka
  • PACAK KETO - Penyucuk sanggul di kepala
  • PANCHOR - mandi air pancut
  • PEGHONJANG APER - Entah nak buat apa
  • PANJUT - Pelita
  • PELEY'OT - Terkolap
  • PENANGGAH - Orang2 yg bekerja di majlis perkahwinan
  • PIGHEN MOLONG - Mangkuk
  • PENGANAN - makanan
Q
 

R
  • REBEN TEYBEN - selekeh sangat 
  • REGIH - Penyapu lidi
S
  • SELUIN/SELEIWIN - selekeh, tak kemas 
  • SIO - hendak
  • SEMUT GATEI - Semut Api
  • SEMBEI - Pasir basah
  • SENTEN - menarik kaki seluar ke atas
  • SIUT - cucuh / menyalakan
  • SELAIT - lampu suluh / torch light
  • SEPEGHOH - alas / lapik meja
  • SA'NGEI - tudung saji
  • SI-YAR* (sengorkan bunyi) - mangguk tingkat
  • SOMPEH -Serpih, Sumbing,ada cacat sikit.
  • SAMO - Merah Jambu
  • SOH - Sunyi sepi/ senyap
  • SENAWAT- Pulas/cubit
  • SELASOR - Pangkin
  • SUGHIH - berbincang mengenai salasilah keluarga
  • SEGHIH - mangacau nasi yg telah masak
  • SEGHIN - memulas telinga
  • SELUANG TEGHOBANG - Tupai
  • SEGHONOK BEBENO - Suka sangat
  • SELOGHO - usik-mengusik
  • SANTAK - masuk jauh ke depan/belakang
  • SENAYAN - Hari Isnin
  • SEMANGKA - Buah Tembikai
  • SEKUPANG LIMA DUIT - 15 sen
  • SEGHOYAT - hujan yg dah nak berhenti
  • SEMIYAK - Sihat/elok
  • SEGHOMPEH - serpihan atau sumbing
  • SELIMBO - selumbar
  • SECHOKIN - Tingal satu/semata-mata/ (dlm english-'SOLEY/SOLELY')
T
  • TEMAN/AWOK - aku, saya 
  • TOBEN - Tua Bangka
  • TAK KU SIO - tak mahu, tak hendak
  • TEPENGHONGOR/TERBEGHONGEH - Terbuka luas
  • TAWO HEBIO/LEISYO - rasa yg sangat tawar
  • TUMPO - jatuh tak bergerak
  • TEJEGHOMBAB - Terserandung/jatuh tersembam
  • TABOH - pukul/belasah
  • TAK NGOMBEN - tak ada kesan, tak jadi apa
  • TOJEN - Kurus Tinggi
  • TEPEGHOK - Terperosok sembunyi
  • TETEMEH - pulih semangat
  • TANGKUP - tutup
  • TELUNKOP - jatuh terduduk
  • TOHOR - Tahan makan
  • TEGHOBANG/TOBANG - Terbang
  • TEGHOYAK - menangis
  • TENGIN - Bodoh2 bengap
  • TOGHEK - marah sangat
  • TEMBOK - Jalanraya(sebutan E tanda)/Bocor(sebutan E tanpa tanda)

U
  • UNTEI - buat kerja secara sikit2/tak terlawan
W
  • WEH LER - ['ungkapan tak puas hati']
Y
  • YANGAT - Minuman Panas 
 
ADA LAGIKE??!!....CER TAMBAH..CER TAMBAH...

Tingggalkan Jejak